Rasadnik GROZD, Lađarević Petar i Aca

Grozd

Jagodičasto voće

jagoda jagoda jagoda malina malina kupina crnamalina taiberi

U botaničkoj sistematici voćke su kao i sve ostale biljke podeljene odnosno klasifikovane u redove, familije, podfamilije, rodove, vrste itd. U voćarstvu je klasifikacija znatno uprošćena i izvršena je prema pomološkoj podeli plodova, jer to najbolje odgovara praktičnim potrebama.
Po ovoj klasifikaciji voće je razvrstano u sledeće grupe:

I. Jabučasto voće — u botanici Pomoideae, obuhvata vrste: jabuka, kruška, dunja, glog, mušmula i oskoruša.

II. Koštičavo voće - u botanici Prunoideae, obuhvata vrste: šljiva, breskva, nektarina, kajsija, trešnja, višnja, marela i drenjina. Ovde se ubraja sve voće sa košticom u sredini ploda. Prema tome, treba napustiti izraz „koštunjičavo voće”, pa i izraz „košpičavo voće”, koji se ponegde upotrebljavaju za oznaku ove grupe.

III. Jezgrasto voće — u ovu grupu ulazi voće sa tvrdom ljuskom oko jezgra, i to: orah, kesten, leska, badem. Ovde ovo razvrstavanje potpuno odstupa od botaničkog razvrstavanja.
Da bi se ujednačile i neke morfološke oznake kod voća ove grupe, preporučuje se:

  • da se pod imenom leska podrazumeva voćka (biljka), a pod imenom lešnik samo plod leske;
  • da se pojedini delovi plodova ovako imenuju: jezgra za semenku oraha i Iešnika, ljuska za tvrdi deo (endokarp) oko semenke, lupina za zeleni omotač(oplođe, klapinu) samo za orah.

IV. Jagodasto voće — U ovu grupu razvrstano je sitno voće jagodastog ploda: ogrozd, ribizla, malina, kupina, jagoda, dud, aktinidija, borovnica. Prema tome, napušteni su izrazi bobičasto ili bobičavo voće koji se ponegde u literaturi upotrebljavaju.

V. Suptropsko voće — pod ovim imenom grupisano je voće koje uspeva u suptropskim predelima, i to: maslina, smokva, agrumi, šipak (nar), rogač, kaki. Agrume (pomorandža, mandarina, limun, grejpfrut) u mnogim zemljama ubrajaju u posebnu kategoriju.

VI. Tropsko voće — pod ovim imenom grupisano je voće koje uspeva u tropskim predelima, i to: urma, banana, ananas, avokado, kokosov orah i dr.

Cene

Sadnice jagoda, malina i kupina 80 din/kom.
Optimalno vreme sadnje je u novembru.

Hvala na ukazanom poverenju!

Lađarević Petar i Aca
37244 Medveđa, Srbija

Phone:

+381 37 723392
+381 63 8131370
+381 63 464096
e-mail:
grozd3@gmail.com

NARUČITE ODMAH 063 81 31 370 ISPORUKA U ROKU OD 24h